Om Östgötateatern

Välkommen till DIN TEATER! Vår repertoar består av svensk och utländsk dramatik, nyskrivna verk och klassiker. Vi är också kända för våra musikaler.

Östgötateatern är Sveriges största regionteater med vackra teaterhus i både Linköping och Norrköping. Till Östgötateatern hör också ung scen/öst, som har i uppdrag att spela barn- och ungdomsteater. På teatern finns plats för samtal och möten, analys och insikt, lust och skratt, upplevelse och eftertanke.

 

Kärnan i vår verksamhet utgörs av vår fasta ensemble, som backas upp av våra långtidsengagerade skådespelare. Under året gästas vi dessutom av en rad andra skådespelare, beroende på hur repertoaren ser ut. För att få nya impulser och inspiration engagerar vi olika regissörer och scenografer.

 

Vi  är den teater i Sverige som har flest abonnenter, över 6 000 personer. Det är vi väldigt glada och stolta över!

 

Vårt uppdrag 

Vårt uppdrag är att förse östgötarna med bra teater i alla dess former på en hög konstnärlig nivå. Vi ska också turnera med mindre produktioner i Östergötland och angränsande län, vilket vi gör så mycket det bara går.

 

Våra produktioner

Varje år besöker 100 000 personer Östgötateatern. Ett tjugotal små och stora produktioner sätts upp på våra scener och spelas sammanlagt mellan 700-1000 gånger.

 

Teatern har ca 100 personer fast anställda inklusive artister, samt teknisk- och administrativ personal. Räknar vi in alla extraengagerade kan vi bli så många som 315 personer under ett spelår.

 

Östgötateatern står med sin professionalism i centrum av kulturlivet i Östergötland.  VI samarbetar med såväl skolor och andra institutioner, som med fria teatergrupper. Vi har ett omfattande samarbetar på riksnivå, med gästspel och turnéer.

 

Östgötateatern har i över 40 år haft både Europa- och Skandinavienpremiärer av kända musikaler.

 

Kort historik

1947 bildades Stadsteatern Norrköping-Linköping med en fast ensemble. På invigningen spelades Shakespeares Romeo och Julia - samma pjäs som 1776 hade svensk premiär i just Norrköping.


1980 ombildades teatern och blev en stiftelse med namnet Stiftelsen Östergötlands Länsteater, i dagligt tal kallad Östgötateatern.

 

Om Scenkonstbolaget

Vid årsskiftet 2015/2016 trädde Scenkonstbolaget i Östergötland AB i kraft. I bolaget ingår Östgötateatern och Norrköpings symfoniorkester. Pia Kronqvist har utsetts till bolagets VD.

 

Sammanlagt har Scenkonstbolaget ca 200 fast anställda och omsätter ca 200 mkr per år. Ägare är Region Östergötland, Norrköpings kommun och Linköpings kommun. I samband med beslutet om bildande (april 2015) gav de bolaget uppdraget att:


• långsiktigt säkerställa den höga kvalitet som i dag finns inom scenkonst och övrig kultur i regionen
• kulturen ska nå fler och därigenom bidra till att stärka länets attraktivitet
• säkerställa en ändamålsenlig organisation och styrning för att göra det enklare för kulturinstitutionerna att erbjuda högklassiga produkter även i framtiden
• freda den konstnärliga kärnverksamheten men hitta vägar att frigöra resurser för utveckling inom hela den regionala kultursektorn

 

Scenkonstbolagets hemsida >>


« April 2021»

M T O T F L S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

NOTISER

Lediga tjänster

Vi söker en driven producent/projektledare med bra samarbetsförmåga till ung scen/öst.

Läs hela annonsen >>

Öppettider & bokning

Internetbokning

Du kan enkelt boka biljetter via internet när som helst på dygnet. Tryck på knappen BOKA vid den föreställning du vill se.

 

Telefonbokning

Tel. 020-51 51 20


Telefonbokningen är öppen mån - fre
kl. 10.00-13.00 och 14.00-16.00.

        

Biljettkassa

Biljettkassornas öppettider kommer att vara oregelbundna under våren. Du hittar biljettkassornas öppettider här >>


Besöksadresser

Linköpings teaterhus, Platensgatan 12
Norrköping teaterhus, Teatertorget 1

Kansli (Norrköping), Slottsgatan 135

Nyhetsbrev

Prenumerera

på vårt nyhetsbrev!

© 2012 Östgötateatern LOGGA IN
producerad av Hollies reklambyrå