Nomaderna kern wildroth 3 high 655 Nomaderna kern wildroth 2 655 Nomaderna kern wildroth 655 Nomaderna bs 3 655

Nomaderna

Spelades 2011/2012

Jo, för det är något med den där blicken... Den där blicken. Den som går neråt, som gör vårt synfält mindre. Den där blicken som får oss att vilja ha rätt, hellre än att lyssna. Den som får oss att se ner på, eller bort ifrån. Den där blicken som inte vänder andra kinden till.

Varför blir det så? Varför väljer vi den blicken?
Den som skrämmer oss så små, att vi måste kontrollera, styra och ställa?
Att vi känner att vi har rätt att bestämma över en annan människa? Bestämma över en annan människas känslor, tankar och upplevelser?

Nomaderna är en föreställning om två människor som har gjort sitt synfält precis så litet.
Både på sig själva och på varandra. På världen.
Och likt Sisyfos, går de, om och om igen, runt i sina föreställningar om vad som hände, och inte hände mellan dem, och varför, och varför inte, och hur kunde du, och vem har rätt, och vem har fel, och varför måste allt göra så ont?

När blir det viktigare att fälla än att fria? Och hur länge kan man hävda att man gör det i kärlekens namn? När blir det någon annans fel att mitt liv ser ut som det gör?
Är det i samma ögonblick som vi fråntar oss ansvaret för våra handlingar?

I sörja och dy är det lätt att börja längta efter gräset som lyser grönare. Längta efter att livet skulle vara större, rikare, och att blicken, den där blicken, kanske höjdes, lite grand. Upp till något som slutade döma och belasta. Upp mot friheten och befrielsen. Och kanske, kanske men bara kanske, ända upp till försoningen?
Är det möjligt?
Att vi kan välja den blicken?
Är vi modiga nog?


Nummer.se tycker
”Wilderoth och Kern spelar självutlämnande och tar den existentiella ångesten på allvar utan omvägar. Visst finns det humoristiska blinkningar i dialogen, men de övergår aldrig i ironiska gömställen. Nomaderna är en uppriktig pjäs om det verkligt svåra med att vara människa. Rotlösa varelser är vi; nomader i vår egen existens.”
http://nummer.se/Templates/Review____10492.aspx


Folkbladet tycker
”Dramat känns oerhört autentiskt och levande, trots de svårigheter paret kämpar mot i uppgörelsen. Pjäsens kontext bär också på en motsägelsefull angelägenhet: Hur kommunicerar vi? Hur älskar vi?” ”Dialogen i Nomaderna är oerhört tät och effektiv, och detta förvaltar Monica Wilderoth och Krister Kern mycket väl genom ett dynamiskt, nästan självutplånande agerande.”
 

http://www.folkbladet.se/kultur/default.aspx?articleid=5911563


Kultursidan.nu tycker

”Redan i de första replikerna sätter Nomaderna temat: att varje människa är ensam, med sin egen syn på tillvaron, i otakt med den andre. I värsta fall i otakt med sig själv.” ”Uppsättningen Nomaderna är en skickligt genomförd föreställning om att vara sann mot sig själv. Ge aldrig upp – då dör du.”

http://www.kultursidan.nu/?p=4026


Norrköpings Tidningar tycker

”…så yppas möjligheten att detta parallellt är en berättelse om skådespelarens villkor och teaterns väsen: bygga och rasera, minnas och glömma. Tolkningsföreträdet är åskådarens.”  ”…Lukas Anderssons finurliga ljusdesign /…/ ännu ett starkt skäl att besöka Teatervinden medan tid är och Monica Wilderoth  fortfarande förgyller staden.”


Kulturnytt. Sveriges Radio tycker
”…skildring av ett slags skamkultur i detta ytligt sett fria, jämlika och förhållandevis unga samliv. En skamkultur där man absolut inte får vara pinsam, fel, ful, obekräftad. Där lyckad är viktigare än lycklig.”


Nomaderna 250


 

SNABBFAKTA


Författare: Monica Wilderoth

Produktionsteam


Arbetsledare: Monica Wilderoth

Scenograf: Magnus Möllerstedt

SKÅDESPELARE


Monica Wilderoth

Krister Kern

Bilder


Här kan du titta på bilder från föreställningen. Klicka på bilden för att få upp den större och kunna bläddra mellan befintliga bilder.
 
Nomaderna kern wildroth high Nomaderna kern wildroth 3 high Nomaderna kern wildroth 2 high

© 2012 Östgötateatern LOGGA IN
producerad av Hollies reklambyrå