Ett drömspel

Spelades 2008/2009

En dröm om människan och livet på jorden i det tjugoförsta århundradet.

 

Guden Indras dotter sjunker mot jorden. Genom atmosfärens tunna skal ser hon gröna skogar, vatten, vita fjäll och bördiga jordar. Men någonting är på väg att ske, en rubbning i banan, ett oåterkalleligt brott.

 

Till våren tar ung scen/öst klivet upp på Stora scenen. I nära samarbete med vår gamla, unga publik och nyfikna på vår nya, tar vi oss an Strindbergs klassiker Ett drömspel. Somligt är sig likt – Bakom dörren med fyrväpplingen hägrar världsgåtans lösning, Agnes samlar människornas lidanden i Portvakterskans schal, Officeren väntar fortfarande på sin Victoria och Affischörens sänkhåv är grön. Men Skamsund känns skamligare än någonsin och varför har Agnes famnen full av shoppingkassar?


Med avstamp i Strindbergs egen tid, en tid av stora sociala och politiska omvälvningar, rör sig uppsättningen fram mot vår egen tid och in i en osäker framtid. Nittonhundratalet visar sig vara en dröm vi ännu inte vaknat ur, en dröm om oändliga resurser på en begränsad planet.


Det är synd om människorna, skriver Strindberg. Är det synd om oss?


”Det är lätt att imponeras av detta Östgötska Drömspel. Det är storslagen teater…” ” Härligt, intelligent och underbart ironiskt” ” Isak Hjelmskog är formidabel och behärskar hela registret…” ”Christian Zell är också han en publikmagnetisör av rang. Samspelet är på topp, liksom spelglädjen”

Lars Ring, Svd


"Genial och gudomlig" "Skamlöst publikfriande och ohyggligt roligt..." "Slutscenen är oförglömlig. Poetisk, absurd, skör."

Östgöta Correspondenten


".. detta drömspel är det mest samtida jag sett" "Julia Högberg är närmast självlysande som Indras dotter.."

"...det är en ren fröjd att beskåda." Expressen


"Måns Lagerlöf har tagit vara på den lätta munterhet som så ofta bär allvaret i Strindbergs verk och trots det hopplösa eländet går man från teatern upplyft av det vackra språket, de starka bilderna... entusiasm och skär berättarglädje." Norrköpings Tidningar

SNABBFAKTA


Författare: August Strindberg

Bilder


Här kan du titta på bilder från föreställningen. Klicka på bilden för att få upp den större och kunna bläddra mellan befintliga bilder.
 
105693 105697 105694 105695 105696

© 2012 Östgötateatern LOGGA IN
producerad av Hollies reklambyrå