Calamity Jane

Spelades 2009/2010

Kvinnan bakom myten om en legendarisk Vilda Västern-hjältinna.

 

Calamity Jane (1856-1903) levde tillsammans med några av de mest kända banditerna och hjältarna, bl.a. i det Deadwood som gjorts känt genom teveserien med samma namn. Hon svor, ljög och drack som en borstbindare och gick klädd i manskläder. Hon deltog i fälttågen mot några av indianupproren, var prickskytt och ryttare, körde diligens och försörjde sig som oxdrivare och danssalongsflicka. Hon uppträdde som kringresande föredragshållare och drog in pengar på kortspel. Men hon var också sjuksköterska, barnmorska och kokerska och hade ett varmt och generöst hjärta.

 

Efter sin död begravdes hon vid sidan av en annan av Västerns legendarer– Wild Bill Hickok – som hon ibland påstod varit hennes enda riktiga kärlek. Historierna och skrönorna om hennes liv är otaliga, men vad som är sant är ofta svårt att veta, då berättelserna från samtida ögonvittnen ofta går isär och dessutom förändras med tiden. Hon var själv mycket mån om publicitet och ljög också medvetet friskt om sitt liv och sina bedrifter. Men sorgen hon ger uttryck för känns äkta när hon i slutet av sitt liv säger att allt hon längtat efter är ett lugnt familjeliv. Den står också i kontrast till tonen i den självbiografi hon lät ge ut medan hon fortfarande levde.

 

Calamity Jane har gestaltats i ett otal filmer och av diverse mer eller mindre osannolika skådespelare bl. a. Jane Russel och Doris Day. Hon förekom också en hel del i TV-serien Deadwood i en betydligt mer plausibel rolltolkning. Den här föreställningen bygger på både fakta och myt – ibland omöjliga att skilja åt …


"Kyri Sjöman är på scenen och berättar, svär och skjuter, ljuger och bråkar, super, skryter och laddar om och hennes lilla dotter Jenny är osynlig åhörare." "Kyri Sjöman är den suveräna. Det bredaste register kan hon spela på, ord och gester från det man får kalla den råaste sälle till den lenaste truten och sorgsnaste blicken.. "  "... en uppvisning i rejäl teaterkonst.."Norrköpings Tidningar

SNABBFAKTA


Av: Olle Pettersson

SKÅDESPELARE


Kyri Sjöman
Lars-Olof Ohlsson

Bilder


Här kan du titta på bilder från föreställningen. Klicka på bilden för att få upp den större och kunna bläddra mellan befintliga bilder.
 
225225 225228 225226 225229 225222 225221 225223

© 2012 Östgötateatern LOGGA IN
producerad av Hollies reklambyrå