Bfstrindberg 655 Biff sjoman boholm 655 Biff boholm sjoman 655 Biff boholm sjoman c 655 Biff boholm sjoman 655-k

Biff Strindberg

Spelades 2012

En känd tv-kock tillika ex-skådis är på dekis och ska göra ett matprogram för radio. Han tycker inte att det där med radio är särskilt attraktivt, men han ser sin chans att få vara lite skådis igen.

 

Han möter sin radioproducent och tillika sidekick för radioprogrammet. Hon vill göra ett mysigt matprogram som ska skildra Strindbergs mattid, men tycker inte att det där med Strindberg är särskilt attraktivt.

 

De ska försöka nå konsensus om vilka maträtter de ska bjuda lyssnarna på, vilka Strindbergtexter de ska presentera och om vilken bild de ska ge av Strindberg.


Ulf Olsson, Folkbladet

"Anspråkslös och finstämd underhållning"..."Föreställningen är såväl underhållande som initierad och lärorik, och skådespelarna sköter sina kort utmärkt"..."Publiken bjuds på en anspråkslös och trevlig stund med god mat och en fin och välgjord föreställning, och det är gott så"


 

1883-1889 var Strindberg på resande fot i Europa. Motsägelsernas man hade blivit så hårt kritiserad för sina falsarier i romanen ”Det nya riket” – han ljög om och namngav flera kända företrädare för i princip alla samhällsinstitutioner – att han tillfälligt valde exil. Tiden utanför Sveriges gränser är en av Strindbergs mest kreativa och inkomstbringande. Ändå saknas alltid pengar och de ekonomiska problemen bidrog starkt till att äktenskapet med Siri von Essen till slut går om intet.

 

En omvälvande period som Strindberg ändå verkar njuta av. Njuter gör han också av det europeiska köket men längtar ändå efter svensk husmanskost. Matintresset verkar vara en av få saker som Strindberg oomtvistat bär med sig från barndomen till graven. Alltid hungrig, aldrig mättad. En koleriker med hög förbränning och fina smaker kräver sin plånbok. Oavsett om han är utfattig eller stadd vid kassan så kan man se hans matvanor – dels i dagboksanteckningar, dels i hans litteratur. Detta är avstampet för vår föreställning Biff Strindberg.


Hell dina Ostendeostron
och din Chablis.
Och tiofallt hell
dina gula meloner och violetta kronärtskockor,
dina blå druvor
och eldfärgade tomater!
Hell Café Tortoni
med monopolcigarrer
och mazagran!

Ur ”Dikter på vers och prosa”

SNABBFAKTA


Spelades som lunchföreställning i Norrköping och Linköping, samt på turné 2012.

Produktionsteam


Regi: Dan Turdén
 

SKÅDESPELARE


Kyri Sjöman 

Willy Boholm

Bilder


Här kan du titta på bilder från föreställningen. Klicka på bilden för att få upp den större och kunna bläddra mellan befintliga bilder.
 
Biff sjoman boholm 3000 Biff boholm sjoman c 3000 Biff sjoman boholm b 3000 Biff boholm sjoman 3000 Biff boholm e 3000 Biff sjoman d 3000

© 2012 Östgötateatern LOGGA IN
producerad av Hollies reklambyrå